Volgens veel Landrover rijders is een 100” wielbasis de meest geschikte wielbasis voor allround gebruik. Lang genoeg om te racen en om goed te klimmen en afdalen. Maar ook kort genoeg om wendbaar te zijn. Een nog langere wielbasis is uiteraard beter voor snelheid en voor klimmen en afdalen, maar wordt dan weer erg lastig te manouvreren op korte bochten in krappe technische proeven en loopt snel vast op korte bultjes. Een kortere wielbasis is daar uiteraard weel veel beter voor, maar is nerveus op snelheid en tijdens klimmen en dalen is het ook minder fijn dan de langere wielbasis.

Maar helaas heeft Landrover nooit een 100” wielbasis Defender op de markt gebracht. Dus zelf (laten) maken is wat veel techneuten doen. Gelukkig is de Discovery 1 wel met een 100” wielbasis geleverd en een mooie basis om mee te starten. De Discovery 1 in dit verhaal had al een eerder leven als challenge auto achter de rug, en de body (en diverse stukken van het chassis ook) waren te rot om te redden. Dus het plan was om er een buizenframe met Defender looks op te bouwen en hij moest challenge waardig zijn dus voldoende bescherming bieden tegen het raken van bomen, rotsen enz, minstens een voor- en toplier en ook een achter lier, grondanker en rijplaten moesten ook een vaste plek krijgen. Motorkap en voorraam van een Defender moesten in het ontwerp mee genomen worden. Stukken chassis werden opgeknapt, de dwarsbuis voor de triangel vd achteras werd met ongeveer 2” lager terug in het chassis gelast, hierdoor kreeg de kogel bovenop de achteras zijn bewegingsvrijheid weer terug. De voorste en achterste lierbakken zijn degelijk uitgevoerd als dwarsverbinding (crossmember) van de uiteinden van het chassis, stevige sleepogen werden voorzien (die je uiteraard alleen nodig hebt om er anderen uit te slepen….) Vooraan werd er een snelle Warrior met 2 motoren op 24V gemonteerd, de toplier kwam direct achter het schutbord en het touw komt direct achter de voorraam door het dak heen. De accu’s kregen een plek achter de stoelen zo laag mogelijk in het frame voor een lager zwaartepunt. Met deze motor was er ruimte voor de radiateur tussen het blok en het schutbord. Door het buizenframe ontstond er voldoende ruimte voor de 36 á 37” banden dus de verenlift kon ook nog 2” lager worden waardoor het zwaartepunt omlaag en de stabiliteit omhoog gaat op zijdelingse hellingen.

Op een later tijdstip zijn de voorste dempers nog vervangen door langere Terrafirma dempers, hiervoor moesten er nieuwe schokbreker steunen gemaakt worden die net iets door de motorkap heen steken.

Al met al een mooi en leuk project om van een 100” Disco 1 een challenge waardige 100” “Defender” te maken.

Omdat een 4×4 nooit af is, is door diverse latere motor en bak wissels is de radiateur uiteindelijk toch naar achter de stoelen verplaatst en de toplier ook, maar het touw komt nog steeds achter de voorraam uit het dak. Op een later tijdstip is er een Trail-Gear full hydro steering geinstalleerd. Uiteindelijk is de Landrover diesel motor vervangen voor een 5.2ltr V8 uit een Jeep Grand Cherokee met automaat en Dana 300 tussenbak. En daarom zijn deze Landrover assen uiteindelijk ook nog vervangen door de sterke Nissan Patrol Y61 assen. Op de Dana 300 tussenbak worden de Nissan Patrol aandrijfassen uit eindelijk aangesloten met de Dana 300 naar Nissan Patrol flenzen van Custom Offroad. Wat het mogelijk maakt om de standaard Nissan Patrol aandrijfassen te gebruiken (wellicht verlengt of ingekort), waardoor de onderdelen voorziening makkelijker is, dan wanneer je een gecombineerde aandrijfas hebt van een Patrol met een USA type kruiskoppeling eraan die op de standaard Dana yokes past.