Mercedes G-klasse W463

Deze erg mooie Mercedes G-klasse was al voorzien van een door ons geleverde bodylift en Trailmaster verenliftkit, samen goed voor 80mm lift. Maar door het gewicht vd lier en bumper stond hij voor wat lager dan achter (nou doet een G-klasse dat standaard al voor een gedeelte). De klant wilde hem voor nog iets hoger hebben zodat de wagen toch wat vlakker stond, ook moesten er heavy duty dorpels inkomen welke mooi aan zouden sluiten op de spatbord verbreders. Daarnaast moest de ledbar iets lager gemonteerd worden zodat deze iets minder hoog boven het dak uit stak en hij wou een degelijke kwaliteit compressor met een luchtketel om zijn banden op te kunnen pompen.

Coilspacers
Om hem voor wat extra te liften zodat de wagen weer vlakker staat, hebben we zelf degelijke stalen coilspacers gemaakt. Welke we boven tussen de veer en veerschotel geplaatst hebben. Hierdoor is de wagen voor zo’n 4cm extra omhoog gekomen en nu staat hij bijna vlak. Nog heel lichtjes voorover, maar dat wou de klant ook. Nu passen de 37″ Maxxis Trepadors netjes en tijdens inveren zullen ze net niks meer raken. Maar er is ook geen ruimte meer over als ze ingeveerd zijn, de wielkasten zijn goed gevuld.

Ledbar

De ledbar was al gemonteerd, maar zat in het midden van het dak zo’n 4cm los van het dak zelf. Dit is erg lastig, want takken die over de voorraam omhoog schuiven kunnen er dan vrij makkelijk tussen schieten en schade veroorzaken. De vraag was of we nieuwe lagere beugels konden maken, maar bij nader inspectie bleek het ook gewoon mogelijk om bijna 3 cm lager extra gaten in de bestaande beugels te boren en hier de ledbar weer terug in te schroeven. Nu heeft het maar weinig tijd en geld gekost en zit de ledbar in het midden nog maar 1 cm boven het dak. De kans dat hier nog dikke takken tussen schieten is minimaal en alles wat er tussen zou kunnen is dun genoeg om snel af te breken zonder schade te veroorzaken.

Heavy Duty dorpels

Ook wilde hij zijn originele dorpels vervangen hebben voor stevigere exemplaren zonder dat het bodemvrijheid koste. Dus sidebars onder de originele dorpels was niet de bedoeling. En de dorpels zouden bij het verder naar buiten komen, ook de vormen van de spatbord verbreders moeten volgen. Dus eerst goed gemeten, dorpels uitgeslepen, netjes de vormen vd spatbord verbreders eruit gehaald en de kopse kanten dicht gemaakt en afgelast. Daarna de dorpels in de uitsparingen geklemd en rustig af gelast zonder het geheel te heet te laten worden zodat het dunne plaatwerk erboven niet krom trekt en de verf niet gaat bobbelen en loskomt door de hitte. Na het afkoelen de dorpels als tijdelijke bescherming in de ets primer gezet en de holle ruimte erboven met tectyl in gespoten zodat daar straks minder snel roest door vocht en modder kan ontstaan. De dorpels zelf zullen zo snel niet door rotten, maar het dunne plaatwerk net boven de lasnaden, moet uiteraard wel weer beschermd zijn. De klant gaat op termijn zelf de onderste rand vd body incl de spatbord verbreders en bumpers in de zwarte Hippoliner zetten.

Compressor met luchtketel

De klant wilde ook zijn banden kunnen oppompen nadat hij in het terrein was geweest. Daarvoor wilde hij een vast ingebouwde compressor met een luchtketeltje. Nu zijn de meeste compressortjes goed geschikt om banden op te pompen, maar niet om te gebruiken in combinatie met een luchtketeltje. Nadeel is dat je met een luchtketeltje redelijk lang tegen een bepaalde maximum druk aan zit te pompen voordat hij afslaat (hoe groter de tank, hoe langer dit duurt), daardoor wordt de compressor vaak te lang, te zwaar belast en de meesten gaan daardoor vroegtijdig kapot. Probleem met de meeste compressortjes is dat ze geen thermische beveiliging hebben, de drijfstang met een (kunststof) glijbusje op het krukasje zit en ze vaak maar een hele korte duty cycle hebben op hogere druk. Deze compressor is degelijk uitgevoerd en voor het gebruik icm een luchttank ontwikkeld. De drijfstang zit met een echt lagertje op de krukas gemonteerd, de elektro motor is van een thermische beveiliging voorzien en de compressor heeft bij 100psi (7,14 Bar)een duty cycle van 100%. De compressor zelf kan wel 200psi (14,3 Bar) leveren, maar de druk schakelaar op de tank laat de compressor bij 120 psi (8,6 Bar) afslaan en bij 80 psi (5,7 Bar) weer aanslaan. Hij mag lang genoeg draaien om het 5.5ltr keteltje op druk te pompen, en mocht hij onverhoopt te lang tegen een hoge druk aan zitten te pompen, dan zorgt de thermische beveiliging dat de motor niet oververhit raakt. We hebben de compressor los in de doos mee gegeven zodat de klant zelf een mooie voor hem geschikte plek kan verzinnen. Dit omdat alles samen toch redelijk wat ruimte kost en hij beter weet wat hij waar wil hebben.

Al met al een erg mooie en strakke Mercedes G-klasse.