Offroad trailer

Een leuke manier van kamperen, is met je 4×4 en een daktent. Een klein nadeel is altijd dat wanneer je ergens een paar dagen wil blijven staan dat je dan iedere keer je daktent moet in en uitklappen als je met de 4×4 wat uitstapjes wil gaan doen. En je loopt het risico dat je kampeer plek in gepikt is bij terugkomst. Een goede oplossing is dan om met een offroad trailer te gaan. Hier bovenop je daktent (of een luxere, grotere trailer tent) te monteren.

Veel extra opberg ruimte

Zo’n offroad aanhanger biedt je naast de vrijheid om tijdens het kamperen je 4×4 te gebruiken zonder al te veel werk, ook erg veel extra opberg ruimte en mogelijkheid voor een keukentje enz mee te nemen zonder dat je 4×4 zelf helemaal stampvol zit en erg zwaar wordt. Door de hoge opbouw en korte achterover steek volgt zo’n offroad trailer doorgaans zonder problemen de trekkende 4×4 door redelijk zwaar terrein.

Vrijheid

Daarnaast kun je de offroad trailer afkoppelen op de kampeerplek en met je 4×4 uitstapjes gaan doen. Omdat je een “huis” achterlaat op de kampeer plek, kunnen diegene die geen zin hebben in een 4×4 uitstapje ook achterblijven op de kampeer plek. Anders dan met enkel een daktent op de wagen, als de wagen weg is, blijft er niks meer achter op de kampeer plek. Dus je hebt hiermee veel meer vrijheid om samen met je gezin te gaan kamperen, maar om toch ieder zijn eigen dingen te kunnen doen.

Leger aanhanger

Een simpele maar geschikte basis voor een offroad trailer zijn de oude degelijke leger aanhangers van bijvoorbeeld Polynorm, Sankey en soort gelijke. Deze zijn compact, voorzien van een stevig simpel chassis, een starre bladgeveerde as, hoog en kort opgebouwd en betaalbaar. Deze klant had zijn aanhanger al zelf naar eigen smaak gemaakt. Het enige waar hij nog tegenaan liep was het feit dat hij dezelfde Toyota wielen, met dezelfde bandenmaat onder de aanhanger wou als hij onder zijn Landrover had (ja, hij heeft Toyota assen onder zijn Landrover). Dit heeft als grote voordeel dat je in principe maar 1 reserve wiel hoeft mee te nemen. En mocht je er toch 2 meenemen, dan zijn beiden geschikt voor zowel 4×4 als offroad trailer. Maar omdat Toyota wielen nou eenmaal niet op deze aanhanger as passen (deze aanhanger was met Nekaf 5×139.7 steek uitgevoerd) en omdat de bandenmaat flink groter en breder was als wat er standaard op de aanhanger zit, moesten er enkele aanpassingen gedaan worden om het voor elkaar te krijgen.

Verloop spacers

Allereerst hebben we speciale tweedelige verloop spacers laten maken, de eerste ringen passen op de remtrommels met Nekaf steek. Vervolgens worden daar de tweede ringen met Toyota steek tegenaan geschroefd. Voor de stevigheid zijn beide ringen in staal uitgevoerd. Deze tweedelige adapter spacers zorgen naast het veranderen van bouten patroon ook voor de juiste spoorbreedte om de grotere bredere banden kwijt te kunnen zonder dat ze aanlopen tegen de laadbak.
Omdat de banden nu behoorlijk buiten de originele spatborden uit zouden komen, werden ook deze een heel stuk breder gemaakt en vanwege de grotere diameter vd banden ook een heel stuk hoger aan de laadbak bevestigd. De lasnaden en afwerking mocht van de klant niet te netjes worden omdat dit dan niet bij de rest zou passen. Heel de offroad trailer en landrover zijn opzettelijk redelijk slordig geverfd omdat de klant deze look nou eenmaal mooi vindt.
Het geheel is wel een mooie en unieke combinatie geworden, die vele leuke kampeer trips zal gaan maken.