Deze klant heeft een jaren lange ervaring met het reizen naar IJsland. Met een eigen oldtimer Nissan Patrol R en oldtimer Mercedes G-klasse en daarna met lokale IJslandse huurauto’s (ook Suzuki Jimny’s). En nu vanwege de Nederlandse MRB tarieven uiteindelijk gekozen voor een jonge betaalbare Suzuki Jimny. Deze Suzuki Jimny moest zijn nieuwe permanente IJsland reiswagen worden, een flinke uitdaging natuurlijk. Ten eerste is een Jimny erg klein, dus ruimte en laadvermogen voor bagage is erg beperkt. Ten tweede is zijn de assen en ophanging niet erg geschikt voor de IJsland aanpassingen.

De klant slaapt al jaren gewoon in een bungalow tentje, dus een daktent was voor hem niet nodig. Daardoor bleef er ruimte op het dak over voor een grote bagage koffer. De stevige aluminium dakkoffer heeft de klant door een familielid laten maken, maar hij wilde dat de koffer op een degelijke manier ondersteund zou worden. Dit omdat er in IJsland veel gravel wegen met wasborden zijn waardoor alles trilt en rammelt wat kan trillen en rammelen. Custom Offroad heeft een rolkooi achtige constuctie binnen in de achterste helft van de wagen gemaakt, de B-stijl biedt steun aan 2 nieuwe extra montage punten voor de dakkoffer. En de C-stijlen ondersteunen met een degelijke constructie de originele achterste dakrails montage punten.

Dus de dakkoffer staat nu op 6 montage punten op het dak, waarvan de 4 achterste doorgesteund worden op de interne rolkooi en het geheel dus erg sterk en stijf  is. Daarnaast biedt de rolkooi (zonder de A-stijlen) uiteraard ook extra bescherming in bepaalde situaties. De A-stijlen en het kruis in het dak zijn op wens van de klant achterwege gelaten om niet te veel binnen (been en hoofd) ruimte kwijt te raken. Een Jimny blijft uiteindelijk toch een kleine wagen en de binnenruimte is voor lange reizen erg belangrijk. En tijdens de reizen worden toch niet echt gevaarlijke situaties opgezocht. En de stevige dakkoffer op de interne rolkooi met kruis in de B-stijl biedt sowieso toch al meer bescherming als origineel.

In de tweede fase is ervoor gekozen om de Jimny om te bouwen tot een echte Mini Arctic Truck die zijn mannetje kan staan tussen de echte IJslandse arctic trucks, maar wel betaalbaar is voor de doorsnee Nederlander met de huidige MRB en oldtimer regels. De wens van de klant was om er de hoogste liftkit onder te monteren die er leverbaar is en dan met 33″ banden te gaan rijden. Maar omdat je bij een Jimny met bv een 4.5″ liftkit nog maar 30″ banden kwijt kan zonder verdere aanpassingen, was dit dus geen optie. Daarnaast zijn de standaard Jimny assen ook lang niet sterk genoeg voor zulke grote banden. Dus werd er door Custom Offroad weer eens outside the box gedacht en geadviseerd om de zaken beter meteen goed aan te pakken en alles degelijk en sterk genoeg te maken voor de wensen die de klant had. Met andere woorden Suzuki onderdelen er onderuit en (in dit geval) Toyota onderdelen terug bouwen.

De Jimny assen, vering/demping, ophanging, stuurhuis, hoofdremcilinder en aandrijfassen zijn vervangen voor Toyota Landcruiser LJ70 exemplaren. Deze zijn qua gewicht licht genoeg, qua differentieel niet overdreven groot en qua formaat niet overdreven veel breder, maar onder een lichte Suzuki wel sterk genoeg voor de 35″ BF Goodrich banden met ARB sperren in beide assen. De Jimny tussenbak met knoppen bediening is vervangen voor een Samurai tussenbak met pook bediening en 4.9 overbrenging om de totale overbrenging  incl de 35″ banden in HIGH iets trager als de originele overbrenging met de originele banden te krijgen. Hierdoor kan de Jimny in deze uitvoering toch goed uit de voeten met de originele 1.3 injectie motor. Er is gekozen voor iets vertraging in HIGH tov origineel, dit omdat de luchtweerstand en het gewicht uiteraard hoger is als bij een standaard Jimny.

Om het geheel af te werken rondom de grotere banden is er een licht gewicht custom made voorbumper gemaakt met een Warrior Samurai S8000 lier erachter op een aparte liermontage steun. Achter is er een mooie stevige custom made achterbumper gemaakt met een zwenkarm voor het reservewiel en ook ruimte biedt voor een jerrycan en een hi-jack. Maar door het ontwerp van de bumper is het 35″ reservewiel zo laag mogelijk gemonteerd waardoor het zwaartepunt lager blijft, maar ook het zicht in de achteruitkijkspiegel niet noemenswaardig beperkt wordt. Doordat het reservewiel deels verzonken zit in de achterbumper, is de bumper ook geschikt als opstap om bij de dakkoffer te komen voor in en uitladen. De bumper is hiervoor voorzien van antislip gaten zodat je er niet zo makkelijk vanaf glijdt.

Omdat de 35″ banden uiteraard veel verder uitsteken, dan de standaard banden en verbreders, zijn er flexibele verbreders gemonteerd van zo’n 15cm breed en aangepast aan de Jimny body. De kunststof body panelen zijn weer op maat gesneden om weer op de brede spatbord verbreders aan te sluiten

Het geheel is een mooie volwassen Jimny geworden die zich met recht een Mini Arctic Truck mag noemen en klaar is voor vele jaren IJsland reizen, waar hij hoofdzakelijk voor gebruikt zal worden.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress