Suzuki Samurai Buggy

Deze Suzuki Samurai heeft al een hele history achter de rug. Na jaren recreatief rijden, uiteindelijk nog enkele jaren deelgenomen aan challenge wedstrijden voordat deze grote verbouwing begonnen werd. Plan was om een boven gemiddelde flex te creeren met assen die sterk genoeg zouden zijn voor 33″ banden, zonder de wagen onnodig hoog te maken. En een serieuze rolkooi was ook een must. Klant had gekozen voor Landrover assen om te gebruiken in combinatie met de 33″ banden. De reeds aanwezige 1.6 16V Swift motor was in orde en kon blijven zitten. Na onze verbouwings werkzaamheden zou de klant hem verder zelf afwerken. Toen wij klaar waren met de afgesproken werkzaamheden is de wagen terug gegaan naar de klant om hem verder zelf af te werken. Helaas is dat er om diverse redenen nooit van gekomen en de vraag vanuit de klant of wij de wagen voor hem wilden verkopen. Het was een wagen waarvan de basis compleet en goed was, maar die zeker nog niet rij klaar was. Er moest dus een geinteresseerde voorbij komen die de waarde van zo’n project inziet en hem nog verder wil afbouwen.

Patrol Y61 assen

Uiteindelijk kwam er iemand voorbij die er wel zin had, en de vraag en wens was of het mogelijk was om er Patrol Y61 assen, 37″ banden en een dikke serieuze motor in te bouwen. Uiteraard is bij ons bijna alles mogelijk en ook dit was dus geen probleem.  Na wat overleg werd uiteindelijk gekozen voor een 4.3ltr V6 TBI motor uit een oude Chevrolet S10 Blazer, daarachter een TH350 automaat en een Dana 300 tussenbak. Origineel zit er een 700R4 automaat in deze S10 Blazer, maar dat is een automaat met overdrive welke in het terrein toch niet gebruikt wordt. De TH350 is een 3 speed zonder overdrive en daardoor een stuk korter wat in een wagen met korte wielbasis erg welkom is. De Dana 300 is een compacte sterke tussenbak die makkelijk te voorzien is van een twinstick. Hiermee kun je vooras en achteras apart van elkaar in- of uitschakelen, wat in sommige situaties voordeel kan bieden.

Full Hydro Steering

De vooras werd voorzien van een Trail-Gear full hydro steering en een ARB airlocker. Omdat deze Y61 achteras toevallig geen standaard Nissan locker had, werd ook een ARB airlocker in de achteras ingebouwd. De voorkant is vanwege het gewicht van de motor op 2.5″ Radflo airshocks gezet en de achterkant staat op 2.0″ Radflo airshocks, allen met 16″travel, dit samen met de 37″ banden en 10″ brede velgen zorgt voor een flex van 127cm gemeten onder het achterwiel. Achterin is een aluminium radiateur en automaat olie koeler geplaatst met een grote Spal ventilator. We hebben ook een volledig opmaat gemaakte 50ltr benzine tank van aluminium gemaakt met daarin een nieuwe aangepaste intank brandstof pomp van een S10 Blazer. Ook is er achterin ruimte voor 2 extra accu’s om een 24V systeem voor de lieren te maken. De originele gietijzeren spruit stukken en de beide chassis balken zijn aangepast zodat de uitlaten over de chassis balken heen naar de buitenkant kunnen. Binnen het chassis was geen ruimte vanwege de linken, startmotor, brede automaat, aandrijfas, rvs koelvloeistofleidingen en Dana 300 tussenbak.

RVS uitlaat systeem

De beide rvs uitlaten zitten nu door de bodysteunen heen vlak langs de buitenkant vd chassisbalk, met een mooie rvs open demper met bochtje op het einde net voor de achterbanden. Het geeft de V6 een zware luide brom. In het interieur is de tunnel en stukken van de vloer uitgesneden om een grotere, demontabele, aluminium tunnel terug te plaatsen. Daar bovenop een shifter uit een Chrysler Neon, welke dezelfde standen op de pook heeft dan de TH350 automaat. Zodat ook de standen op de pook kloppen met de standen vd automaat zelf, wel zo fijn. En uiteraard zijn we van 3 pedalen naar 2 pedalen gegaan, met de rembekrachtiger en hoofdremcilinder van de S10 Blazer. Er is een mooi vlak en blanco aluminium dashboard gemonteerd, waar de klant zelf diverse meters en schakelaars in gaat plaatsen. Om geen gaten op de verkeerde plek te maken hebben wij een tijdelijk schakelpaneeltje eronder gehangen waarmee de wagen tijdelijk gestart en stil gelegd kan worden. Later als de klant met heel de elektro van de lieren, verlichting, meters en schakelaars aan de gang gaat, plaatst hij ook de hoofd schakelaar, contact en start schakelaars in het dashboard. Wij hebben de gehele kabelboom van de TBI motor in orde gemaakt en aangesloten, incl de brandstof pomp en de elektrische ventilator.

Al met al een erg vette Samurai, die veel aandacht zal trekken in het terrein en daarbuiten.