Team Custom Offroad bestaat in 2012 al voor het 6e jaar, heette voorheen team Blackmaniacs en is een Belgisch/Nederlands onderonsje. Dit omdat we 1 van de drie Mudmaniacs teams zijn en allebei met een zwarte wagen rijden. Alle voorgaande jaren hebben we met 2 auto’s in het team aan challenge wedstrijden deelgenomen. Marc van den Broek met zijn zwarte Suzuki Samurai en Ard van Meer met zijn zwarte Suzuki Sidekick, onze vaste bijrijder vanaf het eerste begin is Yves Cieters (Be) hij heeft ook alle jaren mee gedaan als bijrijder. Het eerste jaar was onze 2e bijrijder Jury Schenk, maar die ging het 2e jaar als bijrijder van zijn vader meedoen.

Dus daarna moesten we weer op zoek naar een nieuwe bijrijder en die hadden we gevonden in koen Steyvers (Be). Koen heeft tot begin 2011 als bijrijder mee gedaan en kon er de tijd niet meer voor opbrengen. Dus moesten we binnen 2 weken voor de eerste wedstrijd van dat seizoen nog een nieuwe bijrijder zien te vinden. Die hadden we weer gevonden in Jury Schenk en zijn kameraad Michael Barten, nu hebben dus zelfs een reserve bijrijder. Beide hadden ook al enkele jaren bijrijder ervaring in ons en een ander team waar ze toen ook samen bijrijder waren.

Yves Cieters heeft ook jaren deelgenomen aan de challenge van Zeeland4x4 in Rilland en had daar zijn eigen team met 3 wagens: de BeNeZuks. Het laatste jaar dat deze challenge nog georganiseerd werd hebben Marc en Ard ook daar deelgenomen als 2e en 3e wagen. Dit jaar heeft het BeNeZuks team het hele jaar op de 1e plaats gestaan en is uiteindelijk ook 1e algemeen geworden aan het eind van dat seizoen. De Blackmaniacs reden dat jaar naast de challenge in Zeeland ook de challenge van Liebregts, hier waren ze hetzelfde jaar 2e algemeen geworden. Al met al was dat een mooie prestatie, met dubbele wedstrijden moet je wagen ook dubbel zo vaak in goede conditie gebracht en gehouden worden.

In 2012 bestaat er ook de mogelijkheid om als team van 1 auto aan de Champion challenge (voorheen “Liebregts” challenge) deel te nemen. Dat was voor Marc een reden om een jaar vrij te nemen en zijn Samurai eens goed te onderhouden, zodat Ard alsnog in de solo klasse kon deelnemen. Dus zodoende doet Team Custom Offroad vanaf nu in de solo klasse mee totdat Marc zijn wagen weer op orde heeft (als hij tenminste nog met Ard mee wil doen…………).


De eerste challenge van 2012 werd gereden op het mooie GAF terrein in Axel. Omdat dit een avond challenge was, moest ieder team 2 proeven in het licht rijden en dan na de pauze de overige 3 proeven in het donker. Onze eerste proef was proef 3, deze lag ongeveer in het midden van het terrein en dit was in mijn ogen ook meteen de moeilijkste proef. Niet vanwege de modder oid, maar gewoon omdat parcour  het erg krap uitgezet was. We starten op deze proef ook als eerste team en er was nog niet gereden, meteen achter de eerste bult lag er een gat met opgedroogde klei. Op het oog geen probleem, maar eenmaal met je wielen erin bleek het toch vetter als verwacht en dat is ook meteen een vd verraderlijke dingen die je in Axel tegen kan komen. Met een keer opnieuw aanhalen kwamen we er wel door en direct moesten we de neus haaks linksom een bult op lieren, daarna een stukje waar je schuin naar rechts hing. Daar hebben we iets te laat de toplier gebruikt en het eerste paaltje geraakt. Daarna omlaag en scherp naar recht, ook hier moesten we weer de toplier gebruiken om voorbij een paaltje te geraken. Verderop schuin door een paar sporen en tegelijk ook schuin omhoog het spoor uit uiteraard ook hier weer strak tussen de paaltjes door. Hier moesten we de voor lier gebruiken om niet zijdelings tegen de paaltjes te schuiven. Op het eind was het finish poortje erg krap uitgezet en ook hier weer met de lier uit de proef om niet teveel te schuiven. Alles bij elkaar hebben we op deze proef alle punten behaald, maar wel 3 paaltjes geraakt (9 strafpunten), we hebben over deze proef 24,28min gedaan.

De toom was gezet en we waren weer met de neus op de feiten gedrukt dat schoonheidfoutjes zoals het raken van paaltjes enz verder tot een minimum beperkt moesten worden.
Daarna door naar onze 2e proef, dat was proef 5 helemaal rechtsachter op het terrein. Een mooie proef met een paar listige stukken waar je veel punten kon verliezen. Het was een soort zigzag parcour waar je iedere keer ongeveer 180 graden moest draaien en dan iedere keer omhoog en omlaag. Op een stuk moest je omhoog rijden dan weer bijna 180 graden linksom en omlaag, maar daar moest je wel met je toplier je wagen boven houden en zorgen dat je geen paaltje of boom aan de binnenbocht raakte. Verderop moest er nog over een omgevallen boomstam gereden worden, voor sommige teams ook reden om opzij te schuiven en paaltjes kapot te rijden. Nog een steenachtig heuveltje schuin oversteken en aan de andere kant steil omlaag en zorgen dat je niet tegen een boompje aan gleed want daar zat het lint aanvast en telt dus als een paaltje raken. Deze proef hadden we foutloos gereden, dus alle punten en geen strafpunten en binnen 15:44 minuut.

Tijd voor de pauze, gelukkig waren we vrij vroeg en de grote drukte voor bij de frietkraam. Deze is op iedere challenge aanwezig en staat garant voor een goed verzorgde maaltijd/lunch. Wordt in ieder geval door mij wel gewaardeerd. J

Na de pauze was het ondertussen zo goed als donker geworden, en konden we verder met onze 3e proef. Dit was 2 deze lag iets voor het midden van het terrein en bevatten enkele flinke moddersporen en een modderbak. Na het te voet verkennen van de proef, om een beeld te krijgen van de routen en de knelpunten, konden we beginnen. Was weer even wennen om in het donker te rijden, en gelukkig vielen alle moddersporen en bakken erg mee qua diepte. Ook hier reden we moeiteloos overal doorheen en hoefde nergens te lieren, alleen goed op de paaltjes en lintjes letten tijdens het bochten werk. Er was in deze proef wel een keuze mogelijkheid voor een makkelijk stuk met 2 punten en een (kennelijk) moeilijk stuk met 10 punten. We gaan uiteraard altijd voor de punten en hadden dus het moeilijke stuk gekozen, dit was eigenlijk vrij makkelijk alleen zorgen dat je geen paaltjes raakt. Hier na konden we na een paar keer steken haaks linksaf om de proef uit te rijden. Hier hebben we ook alle punten en geen strafpunten gehaald en dit binnen 7:16 minuut.

Daarna door naar proef 1 onze 4e proef dus, deze lag helemaal vooraan bij de ingang van het terrein. Bestond vooral uit losse ondergrond, veel sturen, hoge korte bultjes en schuine zijdelings hellingen. Net voor ons was er een team dat de proef niet binnen de tijd uitgereden had en iets voor het einde met lege accu’s de proef moest verlaten. Ook bij deze proef kon je erg veel punten verliezen door listig geplaatste paaltjes, die makkelijk geraakt konden worden als je niet oplette. Op deze proef hebben we ook alle punten gehaald en geen strafpunten gereden en dit alles binnen 5:02 minuten.

Onze 5e en laatste proef was proef 4, helemaal linksachter in het terrein. Deze bestond uit een grote bult los zand, en verderop een 180 graden bocht. Dan weer een lang recht stuk een bijna 180 graden bocht en over een bult met wat bomen erop en dan het spoor verder volgen en uit het spoor rechtsaf draaien tussen wat paaltjes door. Dan nog een bochtje en de proef uitrijden. Het ging perfect tot aan het bultje met de bomen erop, een boom met het lint eraan stond eigenlijk met de wortel in het rechtste spoor. Links stond er een paaltje strak langs het spoor. Langzaam de bult over ging niet, dan moest je lieren of je moest een aanloopje nemen en met gang de bult over en hopen dat het goed ging. Helaas konde we met een gangetje wel makkelijk de bult over, maar raakte de rechter band wel de boom en kregen we dus jammer genoeg nog 3 strafpunten, de rest vd proef ging weer feilloos. Deze laatste proef hadden we dus ook alle punten, maar wel met 3 strafpunten en de tijd die we er over gedaan hadden is 6:30 minuten.

Al met al hebben we het niet slecht gedaan, erg jammer van de geraakte paaltjes en dat is ook meteen waar we de volgende keer beter naar moeten kijken. We hebben van de 7 rijders in de soloklasse de 3e plaats behaald. Het zou mooi zijn als we in de loop van  het seizoen nog wat plaatsen kunnen stijgen, maar gezien de namen die op  de 1e en 2e plaats staan zal dat niet makkelijk zijn. Uiteraard gaan we de strijd wel aan en zullen we ze het vuur aan de schenen leggen………..

De eerst volgende challenge is op 22-04-2012 op de Landsard in Veldhoven, uiteraard is iedereen van harte welkom om te komen kijken. Omdat dit een avondchallenge en dus gedeeltelijk in het donker was zijn er maar weinig foto’s.

Klik hier om naar de website van de Champion challenge te gaan.

  


De 2e challenge van dit jaar werd verreden op het terrein De Landsard in Veldhoven. Een van de mooiste terreinen in (Zuid) Nederland waar een herriesport bestemming op ligt en waar dus officieel gereden mag worden, en waar we dus met z’n allen ook zuinig op moeten zijn………

Het terrein lag er behoorlijk nat bij en was door het opbrengen van nieuwe grond hier en daar anders wat veranderd. De organisatie heeft ook moeite gedaan om enkele proeven op andere stukken uit te zetten als voorheen, ook waren de proeven langer als meestal waardoor het toch weer een vernieuwende challenge was. Doordat de proeven langer zijn, kan het ook zijn dat je op het eind tijd te kort komt als je ergens te lang over doet. Dat hebben we zelf ook al een keer gemerkt en daardoor een keer de makkelijke keuze optie moeten nemen om toch binnen te tijd te finishen.

Op onze 1e proef moesten we ook meteen als eerste starten, dit was proef nummer 3. De start was aan het eind vd lange rechte pad links en de finish op de “open plek” in het bos. Het was een lange proef met een paar kansloze modder stukken, waar je standaard moest lieren om erdoor te komen. En verder erg krap uitgezet, er was een plaats waar het te krap was om de bocht te kunnen maken zonder paaltjes kapot te rijden. Hier werd de tijd even stop gezet en het paaltje verplaatst. Dit omdat we als allereerste team reden, dus het daarna nog voor iedereen gelijk was. Verder moesten we hier regelmatig de diepe moddersporen schuin oversteken, en uiteraard scherp op de paaltjes letten om ze niet per ongeluk te raken. We hebben deze proef foutloos gereden en dus alle punten zonder strafpunten gehaald, en dit met een tijd van 17,25 minuut.

 
 

Klik HIER voor meer foto’s.

Onze 2e proef was ook proef 2, deze lag vooraan de lange pad aan de rechterkant. De start was bij het kleine houten bruggetje verderop en de finish was tegen de hoofdpad aan. Het was ook weer een lange proef die een paar lastige stukken had waar je je eigen makkelijk in vergiste. Net na de start een modderspoor waar je met de linkerkant door moest en de rechterkant over de kant, de wagen ging hier behoorlijk schuin hangen, we hebben dit zonder de toplier gedaan en ging goed. Dan haaks rechtsom, om een boom heen die we niet mochten raken weer een gat in, weer een stuk rijden en dan weer krap linksom. Hier was het lieren om vanuit het spoor over een bult met boomwortels 180 graden linksom te draaien. Daarna weer krap rechtaf draaien en een stuk rijden om vervolgens een modderig stuk met onderwater diepe gaten over te steken. Hier hadden we goed  de diepte gepeild vooraf en wisten dat we rechts moesten aanhouden. Dit ging goed, maar de overhaakse bocht net daarna kostte (te) veel tijd, maar ging uit eindelijk ook goed. Daarna weer tussen een boom en paaltje door waar ik te veel links aanhield, hierdoor zakte de auto links weg en gleed wat verder opzij tussen de paaltjes in. Hier moesten we met de voorlier en de achterlier de wagen opzij lieren tussen de paaltjes uit, wat wederom erg veel tijd kostte. Het laatste keuze moment net voor de finish was een zeer krappe rotonde met als middenberm een boom en er rondom nog geen 2mtr ruimte om rond de boom te draaien. We hadden nog 6 minuten, maar omdat deze hindernis te veel tijd kostte zijn we er weer achteruit uit gegaan na enkele keren proberen en hebben ervoor gekozen om de punten van het binnen de tijd finishen te nemen. Op die laatste hindernis konden we waaschijnlijk meer tijd en punten verliezen als verdienen, dus op tijd finishen was een betere keuze.
Deze proef hadden we 22 punten (we mistte de 8 extra punten vd laatste moeilijke passage), maar verder wel zonder strafpunten en met een tijd van 28,03 minuten. Dus erg veel tijd om de laatste passage zouden we niet meer hebben gehad.

 
 

Klik HIER voor meer foto’s.

Na de pauze konden we starten met onze 3e proef, dit was proef 1 helemaal vooraan links. De start begon op de open plek vooraan als je net door 1 vd 2 sporen het terrein op bent, en de finish was aan de lange rechte pad tegenover de finish vd proef 2. De start vd finish begon met 2 bulten die tegen elkaar aan gestort waren waar je overheen moest aan de zijkant vd helling. Uiteraard stonden er boven en onder paaltjes, waar de meeste teams hun top lier gebruikte om boven te blijven, kozen wij ervoor om zonder toplier te rijden en om de onderste paaltjes net te ontwijken. Gelukking ging dit goed en hadden we daar al veel tijd bespaard. Verderop was het gewoon de linten volgen door de diepe sporen om bomen heen en daarbij de paaltjes te laten staan. Op een punt hebben we even moeten lieren om boven te komen, dit had misschien zonder lier met wat brute kracht en wat geluk ook gegaan, maar de kans dat ik dan boven een paal uit de grond reed was te groot. Helaas hebben we hier tijdens het lieren alsnog een paaltje geraakt en 3 strafpunten voor gekregen. De rest vd proef was ook weer goed sturen en geen paaltjes raken, al hoewel dit hier en daar lastiger was als het leek. Deze proef hadden we alle punten (20 ) gehaald, maar gingen er 3 strafpunten voor het geraakte paaltje vanaf. Wel de hele proef uitgereden binnen 16,15 minuten.

 
 

Klik HIER voor meer foto’s.

Onze 4e proef was proef nummer 5, deze lag vrij dicht tegen de kartbaan aan. De start was op de pad vanuit de open plek in het bos richting de kartbaan, de finish was midden in het gedeelte tegen het water en de kartbaan. Ook hier weer een behoorlijk lange proef met meteen aan de start al een kansloze lange modderbak, hier telt alleen maar de bodemspeling onder het diff. Er waren ook maar 2 wagens door gekomen zonder te lieren, een met de grootste banden en de ander met portaalassen. Hier had de lier het zwaar waardoor we hem 2 keer aan een andere boom hebben bevestigd, om de wagen eerst wat omhoog met de vooras uit de modder te trekken, en daarna weer verder uit het spoor te trekken. Daarna meteen haaks rechtsom het volgende modderspoor in met halverwege in de bocht een paaltje onder in het linkse wielspoor. Hierdoor moest de wagen met de rechtsekant bovenover de kant rijden met behulp vd toplier, maar daar waren we iets te laat achter gekomen. Toen ik met mijn linkerachter wiel het paaltje links onder net voorbij was (zonder te raken) stond ik rechtsvoor met de neus zowat tegen een ander paaltje aan en kon ik geen kan meer op. Bij het iets terug laten zakken vd wagen raakte mijn linker achterband met een kam net het paaltje, dus toch nog 3 strafpunten. Daarna de neus de goede kant in gekregen en het spoor uit gereden, om het parcour te volgen. Verderop moesten we haaks een diep spoor in rijden wat daar zo’n 75cm diep was, met de voorwielen beneden meteen weer haaks linksom om het diepe spoor te volgen en dan meteen weer bijna 180 graden linksom om een boom heen die we mochten raken omdat het ander niet zou gaan volgens de marshalls. Door goed te sturen wisten we toch als eerste team de boom te ontwijken en er zelfs zo’n 10 á 15cm vanaf te blijven. Helaas kregen we daar geen bonus punten voor……….

Verderop was er een haakse bocht links om een boom heen, waar je rechter wielen door een flink gat gingen en je links boven over de boomstam/wortels reed met de banden. Hier werd de volledige flex gebruikt en ging de wagen heel voorzichtig bijna op de zijkant liggen. De bijrijder ging even aan het touw vd voorlier hangen om de neus net dat beetje extra gewicht te geven om over zijn dooie punt te komen en weer op 4 wielen terug te komen zonder te lieren. Daarna weer linksom een spoor in met in het rechtste wielspoor een paaltje, hier moesten we dus met de linker wielen over de hoge kant rijden om net om het paaltje heen te kunnen, nog een paar meter modderspoor en dan de finish. Deze proef alle 30 punten min de 3 strafpunten voor het geraakte paaltje, en dit met eentijd van 23,56 minuten.

 
 

Klik HIER voor meer foto’s.

De laatste proef was proef nummer 4, deze begon op de open plek in het bos ongeveer bij de finish van proef 3. Het einde vd deze proef was ongeveer bij de start van de 5e proef. Het was een iets kortere proef, maar daarom niet minder zwaar. Net voor mij was er een Toyota die in de 2e modderbak zijn voorlier (of touw) kapot getrokken had en dus buiten de tijd er weer achteruit uit moest. Bij de start reed je meteen een kort maar diep moddergat in waar rijden geen optie was volgens de marshall. Hier ben ik meteen begonnen met de linkerwielen bovenover de rand te rijden en de rechterwielen over het middenspoor, alleen moesten we om de bak uit te komen haaks rechtsaf en moest ik dus uiteindelijk toch met 4 wielen de bak in, maar de eerste paar minuten waren al uitgespaard doordat we het eerste stuk al niet hoefde te lieren. Daarna haaks rechtsom lieren om de bak uit te komen en na een paar meter meteen de tweede modderbak weer schuin in gereden, heel voorzichtig om een paaltje in het water/modder te ontwijken. Maar daardoor was het ook niet echt mogelijk om op eigen kracht zonder aanloop de modderbak weer uit te komen. Ook moesten we hier haaks naar recht weeruit, dus dit even met de lier gedaan. Daarna krap linksom en, op de pad die vanuit de open plek in het bos richting de jetski plast ging, meteen weer de smalle diepe modderbak in met hoge rechte zijwanden. Hier ben ik ook weer met het linker voorwiel bovenover de rand gereden en het rechtse wiel over het middenspoor. Beide achterwielen gingen wel door de modderbak heen, dit ging goed tot 3/4e vd modderbak toen moesten we toch lieren. Op het eind vd modderbak rechtsom eruit en meteen  zo’n 180 graden door draaien. Nog een paar bochten, waar de paaltjes ontweken moesten worden door goed sturen en steken en daarna finishen. Dit met alle 30 punten geen strafpunten en binnen 15:20 minuten.

 
 

Klik HIER voor meer foto’s.

We zijn zoals je in de uitslag kan zien in de solo klasse 2e geworden vd 7 deelnemers. Daardoor zijn we in het algemeen klassement ook van een 3e naar de 2e plaats gegaan. Zoals in het verslag van avondwedstrijd in Axel proberen we de “concurrentie” (concurrentie in de goede zin van het woord, het is tussen de proeven in altijd gezellig met de overige teams onderling) het vuur aan de schenen te leggen. We hebben nu in het klassement 1 plaatsje kunnen stijgen, maar er volgen nog 4 wedstrijden dus we zullen ons best moeten blijven doen en de wagen zoveel mogelijk in goede staat moeten brengen en houden om deze resultaten vast te kunnen houden.

De eerst volgende wedstrijd is op 19&20 Mei in Bertrix in de Belgische Ardennen.


Challenge Bertrix(B) 19/20-05-2012 <<Terug

Het beloofde weer een mooi weekend te worden, daar in Bertrix. De auto was voorgaande week weer in topconditie gebracht, niet dat er echt veel aan was. De “oude” liermotor was het grootste deel van zin kracht ondertussen verloren. Deze heeft ook al 5 jaar trouwe dienst gedaan en me nog nooit daadwerkelijk in de steek gelaten, wel merkte ik de laatste tijd dat het lieren steeds langzamer en moeizamer ging. Dus mijn bumper aan gepast zodat er een Bowmotor 2 op de lier gemonteerd kon worden. verder de rest vd lier ook meteen schoon gemaakt en van nieuw vet voorzien.
Daarnaast heb ik halve deuren gemaakt van een stel donor deuren die er nog lagen. Het wordt steeds belangrijker om geen paaltjes oid te raken, en met halve deuren heb je toch iets meer zich op de zijkant vd wagen. Verder even alle blanke en roestige stukken sidebar, vloer, chassis enz met DOM16 in gesmeerd. Dit is een goede verf die met roest reageert en deze stopzet  en vervolgens een zwarte harde laklaag vormt.
Dus naast technisch was de wagen ook optisch wat verbeterd.

Vrijdag middag vertrokken richting Bertrix in de Belgische Ardennen, dan konden we daar de partytent en de Roofer daktent nog opzetten en wat andere teams begroeten voordat we in het dorpje gingen eten.

Op zaterdag ging het beginnen, de organisatie had weer zijn best gedaan om 5 mooie proeven uit te zetten. En dat was zeker ook gelukt. Het waren relatief lange proeven met veel zijdelingse hellingen en ook grote hellingen die omhoog of omlaag gereden moesten worden (al dan niet lierend).

Onze eerste proef op zaterdag was proef 4, allereerst was het al een hele toer om aan de start vd proef te verschijnen. Deze lag helemaal achteraan om het terrein en het was even wat zoeken tussen de andere proeven door hoe we er konden komen. Het was meteen al een lange proef met veel krappe stukken en haaks of overhaaks draaien. Op het eind was er een keuze moment, of de proef zo uitrijden voor 2 punten of eerst een omleiding volgen met een schuine helling die je bijna op het eind haaks rechtsaf uit het spoor de hoge rug op moest rijden, dit lukte zonder te lieren. De omleiding even verder volgen en daarna de proef alsnog uitrijden via het 2 punten stuk. Dit alles lukte zonder fouten en netjes binnen de tijd, we hadden hier 30 punten 0 strafpunten en 24:21 minuut. Aan de tijd konden we merken dat we er weer even in moesten komen. De proeven hierna gaan allemaal wat sneller……..

 
 

Klik HIER voor meer foto’s.

Onze tweede proef was proef 3, deze begon helemaal vooraan bij de chalet die op de camping staat. Hier was bij het inrijden vd proef meteen al een keuze moment, we hebben (net als iedereen volgens mij) het moeilijke stuk gekozen en dit moest met de toplier gebeuren om niet om te vallen. Met het afrijden vd eerste bult en scherp naar links draaien voor de volgende heuvel had ik helaas net een paaltje met de voorbumper aan getikt, dus hier 3 strafpunten gekregen. Het volgende stuk was licht heuvelachtig, maar wel schuin rechtsom. Het lukte voor het grootste gedeelte om zonder de toplier dit stuk te rijden. Totdat er een misplaatste boom stond waar ik met de dakrand bijna tegenaan hing. Dus hier toch maar even met de toplier de wagen er vandaan getrokken, dit om geen strafpunten op te lopen en om de uiteraard ook de bast vd boom te sparen. Daar net voorbij ging het weer omlaag met nu een helling naar links, hier voor de zekerheid de toplier rechts aan een boom gehangen, maar was achteraf waarschijnlijk niet echt nodig.

Verder op een krap uitgezette bocht naar rechts, met in de binnenbocht een hoge bult met een boomstronk erop. Dit was op zich te rijden zonder de toplier, maar dreigde tegen een paaltje aan te zakken. Dus alsnog even met de toplier de wagen van het paaltje weggetrokken, daarna met de voorlier de neus even voor een paaltje door getrokken om ook deze te ontwijken. Toen kwamen we bij een keuze moment waar het moeilijke stuk schuine over een bult ging en daarna achterlier zo’n 5 mtr omlaag om vervolgens met de voorlier weer haaks linksom te gaan de helling weer schuin omhoog te rijden. Hier ook met de toplier werken om de wagen op 4 wielen te houden. We dachten dat dit meer tijd of strafpunten zou kosten als dat het opleverde. We hadden nog maar 13 minuten om het te voltooien en hebben ervoor gekozen om dit niet te riskeren. Op tijd finishen levert 10 punten op, en het moeilijke stuk leverde maar 8 extra punten op. Dus als het niet zou lukken lever je 2 punten in. Er was voor ons ook nog geen team geweest dat dit stuk gereden had, dus we wisten van anderen of het moeilijk of makkelijk was. Na het makkelijke stuk zijn we ook ruim binnen de tijd gefinished uiteraard. We hadden hier 32 punten min 3 strafpunten en 19,10 minuten. Er waren hier in totaal dus 40 punten te halen, helaas 11 punten niet gehaald.

 
 

Klik HIER voor meer foto’s.

Onze derde proef was proef 2, deze startte ook vlakbij het chalet, maar ging daar meteen de grote kuil in die daar ligt. Eenmaal onderaan ging het overhaaks rechtsaf en meteen een paar mtr aardig steil omhoog. Dit lukte netjes zonder te lieren. Bovenaan moet je weer op een bult manoevreren om 180 graden linksom te draaien en weer die paar mtr omlaag te rijden. Dan door de kuil links een lange steile helling op met diepe kuilen erin. Hier moest gelierd worden en in de kuilen hebben we voor de zekerheid gauw even de rijplaatjes neer gelegd. Dan heeft de lier het wat makkelijker en ben je sneller boven. Boven aan gekomen de lier weer los en oprollen en rechts af om weer een helling omlaag te rijden. Hier meteen het goede spoor kiezen en als je omlaag ging niet meer remmen, beter wat gas bijgeven om de wielen te laten rollen. Als je remde of te langzaam omlaag ging konden er vreemde situaties ontstaan. Verderop rechtsaf en daar weer een gladde bult op tussen paaltjes en een boom door. Waar het voorgaande team probeerde rechts aan te houden om de gladde bult op te komen en uiteindelijk lierend boven kwam, hebben we het links geprobeerd en dit werkte zonder te lieren. Helaas wel licht in aanraking gekomen met de boom, en de schor vd boom hing aan mijn rolbeugel.
Bovenop linksaf en een modderspoor door de proef uit, deze proef hebben we ook weer foutloos gereden met 20 punten, geen strafpunten en binnen 12:14 minuten.

Hierna was het pauze voor iedereen, en dankbaar gebruik gemaakt van de aanwezige frietkar van Theo. Die voor de gelegenheid ook van uit Limburg naar Bertrix gereden was met zijn frietkar. Hij staat trouwens bij alle wedstrijden, en voor zover ik weet ook bij de NK challenge en Offroad racing wedstrijden. Theo is dus ook een offroad gek.

 
 

Klik HIER voor meer foto’s.

Na de pauze moesten we onze vierde proef rijden, dit was proef 1. Deze begon op de rand van het bos/camping terrein en dan halverwege ongeveer. Het begin vd proef ging richting het chalet door een spoor, een maal onder moesten we linkaf omhoog en dan weer rechtsaf het spoor uit. Boven op weer rechtsaf, maar dit was zeer krap uitgezet en we moesten dan ook met de achterlier de kont om trekken om het paaltje aan de binnenkant niet te raken. Daarna omlaag door een waterbak en meteen weer omhoog, hier even wat lieren om boven te komen. Verder het parcour volgen en de bijrijder moest af en toe met een touwtje even wat tegenwicht bieden om de wagen recht te houden. Weer een waterbak door en dan een spoor omhoog volgen en halverwege was een paaltje in het spoor geplaatst, dus hier moesten we rechtsaf het spoor uit lieren. Daarna rechtsaf weer een spoor omlaag inrijden, maar dit niet aan het begin van het spoor maar halverwege, dus hier met de toplier de wagen even recht gehouden. Dan weer een waterbak door en de proef uitrijden. Ook hier weer alle  20 punten en geen strafpunten en binnen 18:49 minuut.

 
 

Klik HIER voor meer foto’s.

Onze laatste proef op zaterdag was proef 5. Dit was achteraan op het terrein en ging onder andere door de grote lange waterbak. We begonnen ongeveer midden op het terrein, met gewoon de paaltjes volgen en zorgen dat je niks raakt in de bochten. Halverwege de proef kwamen we aan de achterkant vd grote waterbak, schuin over een bultje even goed de bomen en paaltjes ontwijken en verder op een grote bocht rechtsom terug de waterbak in, hier gas blijven geven  zodat je niet stil komt staan. Even verder op wat een keuze moment met 3 opties, een makkelijke minst steile helling omhoog voor weinig punten, een steile lange helling omhoog voor 10 punten of een nog steilere lange helling op met wat lastige kuilen en rotsen in de helling voor 15 punten. Deze laatste werd gekozen (volgens mij door bijna iedereen), het was vanuti de waterbak insturen, gas geven en kijken hoever je kwam. Dan lier uitrollen en bovenaan vast maken en lieren. Eenmaal boven gauw alle spullen (incl de bijrijder) in de auto en dan werd de tijd stil gezet.
Deze proef ging ook goed met alle 35 punten, geen strafpunten en binnen 12:50 minuut.

Daarna hier en daar nog even bij andere teams kijken die nog bezig waren, daar heb je anders meestal ook weinig tijd voor. ’s Avonds was er door Theo vd frietkraam een goede en gezellige BBQ verzorgt. De rest vd avond gezellig bij de vuurkorf zitten bakkeleien.

 
 

Klik HIER voor meer foto’s.

Op zondag worden er altijd minder proeven gereden zodat iedereen nog op tijd naar huis kon, om nog rond het avond eten thuis te kunnen zijn. We moesten allen 2 proeven rijden die tov zaterdag weer flink veranderd waren. Het waren ook weer mooie proeven met zeker ook weer nieuwe stukken en uitdagingen erin.

We konden meteen beginnen met proef 2. Deze begon waar op zaterdag de proef eindigde, dus eerst een waterbak door, dan rechtsaf een bultje op en bovenop weer lintjes paaltjes en een boom ontwijken. Daarna weer de steile helling met kuilen erin omhoog lieren. Nu moesten we linksaf en dan boven haaks over een spoor dat omlaag ging, dus hier even met de toplier de wagen tegenhouden dat hij niet linksom omlaag zou rollen. Hier net voorbij moesten we weer een spoor (waar we zaterdag moesten starten) in dat omlaag ging, maar dan weer vanaf de zijkant omlaag het spoor in zakken. Hier ook met de achterlier de wagen rustig in het spoor laten zakken. Onder weer rechtsaf redelijk steil omhoog boven op weer manouvreren en 180 graden linksom terug draaien. Hier weer meteen een stuk omlaag en rechtsaf om een boom heen, dit even met de toplier gedaan voor de zekerheid. Nu nog een bultje over en de proef uitrijden, nadat alle spullen en de bijrijder op zijn plek zitten wordt de tijd stop gezet. Ook deze proef de maximale 25 punten gehaald en geen strafpunten, met een tijd van 18:33 minuut.

 
 

Klik HIER voor meer foto’s.

Nu moesten we nog onze laatste proef, dit was proef 4. Deze was tenopzichte van zaterdag ook weer totaal veranderd en vernieuwend. We moesten eerst een stukje omlaag rijden om halverwege de helling linksaf de schuine kant op te rijden. Deze kant was meer bezaaid met losse stenen ipv bosgrond, hier in eerste instantie geen gebruik gemaakt vd lier waardoor de wagen te ver omlaag pas op de schuine helling kwam en we alsnog met de toplier de wagen wat hoger op de helling moesten zien te krijgen. Alles goed gegaan, maar wel onnodig wat tijd verloren. Dan een stuk rijden wat ruim uitgezet was, even een grote boomstronk ontwijken en omlaag om vervolgens weer een lange modderige helling op te lieren. Eenmaal boven meteen haaks rechtsaf weer een spoor omlaag in zakken en met de toplier de wagen recht houden. Onder aan gekomen moest je weer overhaaks linksaf een helling op lieren. Boven meteen helemaal links aanhouden, om beter uit te komen voor de volgende hindernis. Hier was een verradelijk stukje waar je lastig opkwam zonder opzij te schuiven. Dus na 2x proberen met de toplier de wagen tegenhouden zodat hij niet opzij schoof en daarna de de richel over en weer omlaag een gat in. Nu weer een stuk dezelfde helling omhoog als op zaterdag, maar nu moest je een paar mtr eerder al haaks rechtsaf om omhoog tegen de hoge zijwand van het spoor eruit te komen. Nu wel even met de lier gedaan, en gelukkig stond de dichts bijzijnde boom net binne het bereik van mijn liertouw. Bovenop gekomen het liertouw weer voor het grootste gedeelte opgerold, en de route vervolgd. Daarna met de linkskant een spoor in en met de rechtse kant bovenover blijven rijden. Totdat de rechtste kant uiteindelijk ook een flinke afstap moest maken om met beide kanten beneden te komen. Hierna een stuk met bulten waar je met de linker kant bovenover moest, hier meteen maar even met de toplier de wagen gezekerd en de proef uitgereden. Hier hadden we ook de maximale 30 punten, geen strafpunten en een tijd van 27:57 minuut.

 
 

Klik HIER voor meer foto’s.

Ook nu nog even blijven kijken bij andere teams, om te zien en leren wat hun beter/slechter doen. Wordt je nooit stommer van. Toen iedereen klaar was en de paaltjes en linten opgeruimt weer naar de camping gereden en na het middag eten alle spullen, de partytent en de danktent opgeruimd. Daarna de wagen geladen en vast gezet en weer op weg naar huis. Eenmaal thuis aan gekomen en nog vol van adrenaline kreeg ik een sms dat de uitslag al online stond. Dus dankzij deze super snelle service van de organisatie wisten we ook dezelfde dag nog wat het behaalde resultaat was. We zijn op een nette gedeelde 2e plaats gefinished, in het algemeen klassement stonden we 2e en nu staan we ook op een gedeelde 2e plaats. Dus we zij niet gezakt, maar een ander team is met ons gelijk gekomen. We zullen dus flink aan de bak moeten om onze 2e plaats te behouden of te stijgen. Na de zomer stop zijn er nog 3 wedstrijden, dus alle opties staan nog open.